Г-н Симеонов, докато Вие откривахте тоалетни на ГКПП, ДПС получи

...
 Г-н Симеонов, докато Вие откривахте тоалетни на ГКПП, ДПС получи
Коментари Харесай

Нинова: Симеонов открива тоалетни, а ДПС получава 22 млн.лв. Кой управлява държавата?

 „ Г-н Симеонов, до момента в който Вие откривахте тоалетни на Граничен контролно-пропусквателен пункт, Движение за права и свободи получи за половин час 22 млн. лева, отвън бюджета. Какво става в страната. Кой ръководи? ГЕРБ прави бюджет не за българите, а за пазаруване на въздействие, за смирение на непослушните, за подмолни сделки и за печелене на избори. ГЕРБ трансформира най-висшата форма на политика – бюджета, в най-грозната форма за пазаруване на политическо въздействие и политическо успокоение “. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова при второто метене на държавния бюджет.
„ ГЕРБ не оферират нищо ново и друго от досега- повече пари в потвърдено неработещи системи. Какво става в образованието – от ден на ден деца отпадат от учебно заведение, от ден на ден се усилва неграмотността. Здравеопазването – усилва се броят на закритите лечебни заведения и броят на хората, които нямат достъп до опазване на здравето. Увеличават се хората, към този момент 3 млн., които са на прага на бедността “, изяснява Корнелия Нинова.

„ Демографска злополука – продължаваме да се топим. Това са процеси, които вървят от години, само че ГЕРБ ръководи в последните 8. Философията на нашия бюджет е повече пари, само че за реформирани модели и системи на опазване на здравето, обучение и данъчна система; за опазване на здравето, в което лечебните заведения не са търговски сдружения – това е сериозна промяна; обучение, в което парите не следват ученика, а качеството на образованието е в центъра на промяната и по-високи приходи посредством една по-справедлива данъчна система. Това са две други възможности “, добавя водачът на Българска социалистическа партия.

В бюджета би трябвало да има държавна политика за стопанска система и произвеждане и държавна политика за битка с бедността. Бюджетът на ГЕРБ няма предпоставки за сериозен напредък в стопанската система, той е почти междинният за международната стопанска система, счита Нинова. Счита, че България има много да наваксва и това доближаване до развитите страни няма да стане бързо и ще останем най- бедната страна в Европа.

Потребление и вложения – няма по какъв начин при този растеж на цените да чакаме, че потреблението ще се усилва и това ще подтиква стопанската система – с 80% са се нараснали цените на някои храни, съгласно Държавната организация за стокови тържища и борси, ток – 1.5% нагоре, вода 19%, акцизи на цигари – нагоре, 62 случая на общини в страната, които са увеличавали локалните налози и такси и единствено 8, които са ги намалявали.

Оскъпява се животът и няма по какъв начин това да не се отразява на покупателната дарба и на потреблението. Инвестиции – за първата половина на 2017 г, тези вложения са се стопили на половина. Предвиждат се директни задгранични вложения от 2.1% от Брутният вътрешен продукт за следващата година, вместо 5.6%, както през 2008 година – и от там не се вижда източник на напредък, добавя тя.

Българска социалистическа партия оферират опция, която е в посока за компенсиране на неналичието на непознати вложения с държавни такива, като оферират два специфични фонда – за планове и Северозападна България и Странджа- Сакар, нова данъчна система, която да докара до по-справедливо облагане и приходи и промени в образованието и опазването на здравето.

„ Години наред ГЕРБ подценяват съзнателно приходите, които се разпределят в тази зала – от Народно събрание, по този начин, както е редно. Има остатъци, които се разпределят отвън тази зала – в Министерски съвет, субективно, без правила, без правила, по този начин, както не е редно. Това го има и в бюджета за 2018г. Това систематизиране става по този начин: ето пример- Постановление на Министерски съвет от 28.11. 2017г. ГЕРБ – 30 млн. лева в 35 общини, отвън бюджета, Движение за права и свободи – 22 млн. лева в 35 общини, отвън бюджета, всички останали общини в страната – 3 млн. лева “, изясни водачът на Българска социалистическа партия.

Зам-председателят на Българска социалистическа партия Жельо Бойчев разяснява, че „ болшинството не поддържа предлагането ни за увеличение на бюджета на президентството, което е израз на отношението към президентската институция и престижа на тази институция “.

Той дефинира като изключителното неглижиращо отношението от страна на ГЕРБ към президента Плевнелиев, което е довело до понижаване на бюджета на президентската институция. „ Затова се надявах, че ГЕРБ са откровени в декларациите си, че работят за възобновяване на доверието в институциите и се отнасят с нужното почитание към президента. Това минимално нарастване на бюджета би било знак за това “, разяснява Бойчев.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР